rug


Rugklachten

In de rug liggen de langste spieren van ons lichaam. Deze spieren hebben overal bevestigingspunten. De kans is groot dat als je bijvoorbeeld een verkeerde houding aanneemt of je verstapt , het direct of indirect kan leiden tot klachten in de rug. Hierdoor zijn er veel mensen met klachten aan de rug. Door je te laten masseren kunnen deze klachten worden verminderd en zelfs worden opgelost. Hoe langer je wacht met rugklachten hoe lastiger het wordt om ze  te behandelen. Het lichaam heeft een compensatiegedrag, dit wil zeggen dat als iets klachten geeft dit  wordt overgenomen door andere spieren cq spiergroepen. Hierdoor kan het voorkomen dat je tijdelijk geen klachten meer hebt en deze ineens in alle hevigheid terugkomen. Een heel groot deel van de mensen loopt enigszins scheef. Daar merken we niets van omdat dit door spieren wordt gecompenseerd. Wanneer een houding veranderd kan het zijn dat je opeens last krijgt. 

 

Behandeling van 30 minuten: In deze behandeling richt ik me op de de klacht en kan ik verschillende methoden toepassen om zo heel efficiënt en doelgericht de rugklachten te verhelpen.

 

Behandeling van 60 minuten: In deze behandeling kan ik verschillende massagetechnieken toepassen waaronder de Dorn Methode. Afhankelijk van de klachten kies ik de meest effectieve methode. 

 

De Dorn Methode 

De Dorn behandeling is een behandeltechniek waarmee op een relatief zachte manier een scheefstand in bekken en wervelkolom wordt gecorrigeerd. Deze methode is ontwikkeld door Dieter Dorn. Zelf kreeg hij ruim 30 jaar geleden last van spit en liet zich door een oude man behandelen die hem met de druk van zijn duim van de pijn verloste. Na het overlijden van deze man heeft Dieter Dorn het zelf opgepakt en al werkende ermee kwam hij tot de conclusie dat het begin van rugklachten vaak zit in een beenlengteverschil.

Door een verschil in beenlengte wordt het bekken aan een kant omhoog geduwd, waardoor de onderste rugwervels onder druk komen te staan en pijnklachten gaan geven. Ook uitstraling in het been en knieklachten zijn hier vaak het gevolg van. Daarnaast zien we ook pijnklachten en scheefstand in de wervels tussen de schouderbladen en beperking in het naar links en rechts kijken.

 

De Breuß massage

De Breuß massage dankt zijn naam aan Rudolf Breuß (†1990), een Heilpraktiker uit Oostenrijk. Het gaat om een massage van de rug, waarbij het gebied rondom de wervelkolom wordt gemasseerd met Johannesolie (St.Janskruidolie).

Er worden grepen aangeleerd die gericht zijn op het rekken van de wervelkolom zodat de tussenwervelschijven meer ruimte krijgen en de kans krijgen tot herstel. De massage wordt zacht, rustig en met relatief weinig druk uitgevoerd en geeft hierdoor al vrij snel een diepe ontspanning.

Ook wordt er gewerkt met vloeipapier. Hierdoor wordt de olie goed opgenomen in de huid en het ontspannende en herstellende effect versterkt.

Deze massage is een op zichzelf staande massage en kan daarnaast prima worden toegepast voorafgaand aan of volgend op een Dorn behandeling. Bij cliënten met bijv. ernstige osteoporose kan de Breuß massage worden ingezet in plaats van een Dorn behandeling.